Kada mijenjati žice za gitaru?

Kada mijenjati žice za gitaru?

Postoji veliki broj prednosti novih žica, a najočitija je vezana za ‘ton’. Primijetit ćete da nove žice zvuče manje dosadno i mnogo ‘svjetlije’ od starih. Stare žice se generalno troše na pragovima, a takođe postaju korodirane jer su u stalnom kontaktu sa vašom kožom. Ovo utiče na to kako rezoniraju i održavaju se, što očigledno utiče na to kako zvuče.

Can You Mix Guitar Strings From Different Brands? - Music Industry How To

Drugo, one iste štetne tvari koje se nakupljaju uzrokuju stare žice da imaju više poteškoća s intonacijom i održavanjem tonaliteta/štima
I na kraju, iz istog razloga su stare žice podložnije pucanju. Dakle, nove žice će nam pomoći da izvučemo više iz našeg tona, mnoge će vjerovatno ostati naštimane i manje su generalno sklone pucanju. Dakle, šta nam to govori o tome kada bismo trebali tražiti da promijenimo svoje žice? Logički, žice se troše sa svakim sviranjem, bilo da je ubijanje dosade u kući ili neki veći nastup. Kada imamo važan nastup, željeli bismo minimizirati mogućnost pucanja žica ili jednostavno želimo da imamo svjež, dobar ton pa tako profesionalni gitaristi mijenjaju žice prije svakog nastupa.

I definitivno, kada radimo bilo kakvu vrstu snimanja, željeli bismo biti sigurni da naša gitara zvuči najbolje što može.
Za nekoga ko svira vrlo redovno ili radi puno studijskih sesija, možda bi bilo pametno mijenjati žice i više puta sedmično ali za neke koji ne sviraju profesionalno i puno rjeđe mijenjanje žica može biti mjesečni ritual. Generalno, žice mogu trajati mjesec pa čak i dva ukoliko ne svirate svaki dan i gitaru čuvate u torbi.

How to Avoid Breaking Guitar Strings | Adirondack Guitar

Pitanje je sad, da li je bolje mijenjati jeftinije žice više puta ili skuplje, izdržljivije svkaih mjesec ili dva?

Ukoliko ste neko ko redovno svira a pogotovo profesionalno, možda je bolje kupovati jeftinije žice jer se tako ne izlažete dodatnom trošku budući da cijene variraju od 14 KM do preko 100 KM.

Ukoliko ste neko ko ne svira profesionalno, nego tek par puta sedmično a i ne želite da mijenjate žice, preporučujemo malo bolje žice poput Elixira ili Ernie Ball Paradigm serije budući da su one otporne na vlagu, koroziju i ostalo te se ne troše ukoliko ih ne svirate.

I na kraju, posle mnogo vremena će se prljavština sa prstiju kao i mrtve ćelije kože nakupljati na žicama bez obzira koliko dobre i izdžljive bile tako da, ukoliko niste neuredni te vam to ne predstavlja problem, većina gitarista bi zamijenila žice jer će također da imaju neugodan miris.

Share this post

BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE NARUDŽBE IZNAD 100 KM ! Odbaci

Trebaš pomoć? Nazovi